måndag, november 22, 2010

Short story slam



Vill du vara med i Donaubloggens novelltävling?

Vem som helst med någorlunda borgerliga referensramar kan delta och priserna är i vanlig ordning fina. Den som skriver det bästa kapitlet i fortsättningen på den dystopiska rackarrysaren Havskatterna vinner en korv i trä, en kopia av Jonas Blundells gymnasiebetyg i historia och inte mindre än femhundratusen paket Bragokex.


En kort resumé

Året är 2050 eller däromkring. Huvudpersonen ("jag"), en man i sjuttioårsåldern som bor i Vasastan i Stockholm, kallas till polisförhör mitt i natten där han får frågor om två barndomskamrater vid namn Håkan Johansson och Lars Lärga.

Kriminalinspektörerna vill till en början inte berätta varför de är intresserade av dessa personer men är samtidigt mycket angelägna. De är till exempel villiga att se genom fingrarna beträffade tidigare lagöverträdelser – bland annat en omfattande papegojhärva – som huvudpersonen gjort sig skyldig till.

Efter ytterligare samtal och dividerade beslutar sig polismännen slutligen för att berätta vad Håkan Johansson och Lars Lärga är misstänkta för. Läsaren får inte reda på vad de två männen, som liksom huvudpersonen passerat pensionsgränsen, står bakom men man förstår att det handlar om brottslighet och konspirationer i samhällets absoluta topp. Rikets säkerhet står på spel, skriver författarna bland annat. En gissning är att statsministern Mårten Frstggrrd har något med det hela att göra: han är också en barndomskamrat till de övriga karaktärerna.

Kort efter polisförhöret utsätts huvudpersonen för ett attentat i hemmet. Någon kastar en träkorv med ett hotfullt budskap genom hans lägenhetsfönster. Avsändaren kallar sig för Lärga vilket inte borde vara så smart med tanke på att han förmodligen heter (Lars) Lärga.

Huvudpersonen anmäler händelsen men polisen verkar i detta skede ointresserade, varpå huvudpersonen kör hem med en ohygglig oro inom sig.

…men vad händer sedan? Ja, det är här du kommer in!


Karaktärerna

Huvudpersonen
Runt 70 år, bor i lägenhet i Vasastan, skriver eller har skrivit i sitt yrke, gillar dillchips, öl och att titta på poker på tv. Har tidigare varit inblandad i relativt omfattande brottslighet där bland annat förskingring, tjuvåkning på bussar och en mystisk papegojhärva ingått. Kör trots sin ålder runt i en Hummer.

Mårten Frstggrrd
Sveriges statsminister. Om Frstggrrd vet vi inte så mycket förutom att han representerar Folkpartiet. Har tydligen blivit omskriven av huvudpersonen vid ett antal tillfällen men har nekat densamme att bli skolminister i regeringen. Frrstggrrd tillmäts egenskaper som finurlig och faderlig.

Håkan Johansson
En av de misstänka. Var skolkamrat till Frstggrrd och huvudpersonen men kontakten verkar sedermera ha upphört. Åtminstone påstår huvudpersonen det: enligt honom flyttade Håkan till Piteå runt år 2030 för att gifta sig med en kvinna från Brasilien. Beskrivs som spjuveraktig som ung.

Lars Lärga
Den mörkaste och farligaste av karaktärerna. Beskrivs av polisen som hjärnan bakom konspirationen och är sannolikt den som utfört attentaten i huvudpersonens lägenhet. Använder sig av en mustig, uttrycksfull retorik men stavar illa.

Mattias
Anonym så här långt men kan vara en nyckelperson eftersom Håkan Johansson och huvudpersonen träffades på Mattias bröllop.

Utöver detta finns det tre kriminalinspektörer med i uppsättningen: gorillan, foxterriern och den stilige grånade herren. Männen bär egenskaper som man schablonmässigt applicerar på karaktärer med dessa namn. Gorillan är bordus, foxterriern är ettrig, den grånade herren är intelligent och så vidare.

4 Comments:

Anonymous Katterna Dennis och Hockey-Majken said...

Jag har hört att Donaumonarkin ska starta upp i Malmökorpen!

Låt mig förslå en premiäruppställning.

I mål vill jag se Tabben Hårddisksson och som backar tror jag på Den majestätiske Håkan, Bobbo och Lellessons pokerpolare Kim.

I kedjan: Laero, Frank och Lellesson.

Reserver på hemmaplan bör Frank Jr och Perra L vara. De får stå på tillväxt ett tag till.

5:52 em  
Anonymous EJLTM said...

Anfäkta.

5:53 em  
Anonymous nils rosendahl said...

Får jag vara med?

8:28 em  
Anonymous Rils Nosendahl said...

Nej, det vill jag inte. Du är inget vidare varken som fotbollskille eller människordjur.

AVGÅ!

10:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home